Forlis 16 dec 1845

15. marts 2015

Startside
Kæntring af redningsbåd 1856
Mindesten Blokhus

 


 Den 16 december 1845 skete der en forfærdelig katastrofe for det lille samfund i Blokhus. En hollands kuf Hendrika Catherina af Pekhala var under den hårde storm forlist ud for Blokhus.                      
Redningsvæsenet var endnu ikke oprettet, men det var i Blokhus gammel skik at komme nødstedte søfolk til undsætning. Dertil brugte man Klitgaards store fladbåd.

Den blev bemandet med fiskere og husmænd fra Blokhus og omegn. Men redningsarbejdet går ikke som forventet. En stor bølge fik båden til og kæntre og båden forulykker. Seks bjergedes i live og fire døde blev bragt i land, de sidste tre har strømmen taget.

Da vinden hen under aften løjede af, blev fladbåden atter gjort klar, og der var ingen problemer med at få den bemandet påny.

Og denne gang gik redningsarbejdet som det skulle, besætningen blev reddet en efter en med et tov om livet, hvorefter de blev halet op i fladbåden. Kaptajnens datter døde efter opholdet i vandet.

Evald Gårdsted- Jørgensen skriver i sin bog "Blade af et klitsogns dagbog" om katastrofen og nævner et gammelt digt, der er skrevet om ulykken.


Og straks var en båd udi vandet        

I tallet 14 vi så

Så modig at skyde fra landet

Man så dem snart skibet at nå.

 

De når frem til kuffen og råber:

”Eders skib må I byde godnat!”

 

 det samme en bølge mon kæntre

Den båd, hvori mandskabet var.

De halve til landet Gud sendte,

De andre til offer han ta’r

 

 
 

Ialt 7 familier bliver direkte ramt ved at miste en broder,  mand og far

Peder Hansen Egelund, Svend Andersen, Niels Knudsen, Morten Peter Nielsen, Jens Christian Nielsen, Søren Christensen og Jens Godsen Christensen.

Et stort tab for hele omegnen, en Mindesten er rejst som et minde om Blokhusfolkenes virke både som redningsfolk og som fiskere. For ikke kun i gamle dage krævede havet sine ofre, det gælder også i vor tid.

Stenen ved turistkontoret vidner om de omkomne redningsfolk og forliste fiskere der engang var medlevende mennesker i det lille samfund

 

PeakCounter

Startside | Gårde i Hvetbo | Skoleregnskab 1818 | Johans univers | Forlis 16 dec 1845 | Matrikel | Saltum kirkegård | Skifter og hjælpemidler | Sognene i Hvetbo Herred

Dette Websted blev sidst opdateret 15. marts 2015