Tidselbak Mureren

Fortalt af Jens J. Sørensen

Tidselbak. Mureren.

Min ælste broder tjente på Nielsminde engang og der havde de et hold grise, hvor tre af dem ikke vilde trives så godt som resten. Min bror fik besked på at hvis han ville fjerne dem måtte han have dem og det ville han da nok og kørte dem så hjem til os. Vores far vidste nok hvad der var i vejen med grisene og lukkede dem ud så de kunne rode i jorden for det var mineraler de manglede og det kunne de finde der. To af dem kom sig hurtigt og det varede ikke længe inden de kunne komme på slagteriet, men den tredje haltede lidt bagefter så han fik lov at gå lidt længere.
Hvert år kom der en murer og gjorde husene i stand, han kom bare der skulle ikke sendes bud efter ham.
Han kom så og begyndte på arbejdet, vandet skulle han hente på nordsiden af huset ved en pumpe der, han var så begyndt på sydsiden og havde slæbt en spand vand derover, men den her gris kom og vælte vandet hele tiden og så skulle han jo over på nordsiden efter nyt.
Om middagen da vi sad og spiste klagede han sig over grisen ”Satan te gris , a ka intj forsto i vil ha sånt æ svin, var de mej gris grawwe a saten huleme æ hwol sejsten all nieer i joren å kam dæj deri løwwi”
(Oversat: Satan til gris, jeg kan ikke forstå i vil have sådan et svin, var det min gris gravede jeg satan hulemig et hul seksten alen ned i jorden og kom den deri levende).
Samme murer var også engang nede på Børglum kær, der var han ved at kalke huset og så var han kommet til at stænke lidt på vinduerne og så skælte kone ud, men det skulle hun aldrig have gjort for så blev det meget værre, når han kalkede ude ved os og der kom lidt på vinduerne sagde mor ingenting, med hun så en dag der var kommet lidt på et vindue og da tog han sit lommetørklæde op og tørrede det af.
Jeg tjente på en gård i Børglum vi var to karle på 15 og 17 år så vi var meget sammen også om aftenen, og vi var tit hjemme hos min forældre. En aften vi kom hjem sad mureren og hans kone der, og vi snakkede og jeg fortalte at jeg skulle få tjenestepigen om om morgenen, så sagde mureren – Snupper du så ikke et kvarterstid inde ved hende – Nej det gjorde jeg da ikke – Det kan jeg ikke forstå sagde han, jeg var et sted hvor jeg også skulle kalde på pigen om morgenen og så snuppede jeg mest et kvarter hos hende – De gjorde du da ikke sagde hans kone og kiggede ned i bordet hun var flov – Da gjorde jeg også det, sagde han, og der lå jeg sateme godt, jeg lå som et slagtet svin i helvede -.
Ham og min far spillede tit kort med hinanden, det var 66 de spillede.

maj 2017